Posted On: 13.05.2024

Što je industrijski fotonaponski sustav i kako se solarna energija koristi za industrijske primjene?

Fotonaponski sustav proizvodi električnu energiju iz obnovljivog i neiscrpnog izvora: sunca. Pod industrijskim fotonaponskim sustavom ili industrijskim fotonaponskim solarnim sustavom podrazumijevamo sustav s izlaznom snagom većom od 100 kWp, idealan kapacitet za mnoge vrste poslovanja kako za vlastitu potrošnju tako i za proizvodnju i prodaju električne energije.

Industrija troši velike količine energije, primjerice za proizvodnju topline potrebne za industrijske procese, korištenje goriva za kotlove za proizvodnju pare potrebne u proizvodnji ili sirovina za proizvodnju plastike i kemikalija. Ti su izvori energije uglavnom prirodni plin i nafta, ali i električna energija, obnovljivi izvori energije i ugljen. 

U Sjedinjenim Državama, najvećem svjetskom gospodarstvu, industrijska proizvodnja činila je 35% ukupne potrošnje energije u 2021. Oko 20% energije koju troši industrijski sektor je električna energija. No, danas je tehnološki moguće elektrificirati do 50% potrošnje goriva u sektoru, što znači da bi se ta električna energija mogla proizvoditi i iz obnovljivih izvora, primjerice putem industrijskog fotonaponskog sustava.

Doista, solarna energija je sve jeftiniji i učinkovitiji način proizvodnje električne energije , a industrijska primjena solarne energije raste. Industrijska upotreba solarne energije može generirati toplinu za širok raspon aktivnosti, uključujući desalinizaciju vode, dobivanje nafte, preradu hrane, kemijsku proizvodnju i preradu minerala. Koncentrirana solarna energija koja se postiže korištenjem zrcala ili leća za koncentriranje sunčeve svjetlosti na veliki prijemnik prikladna je za industriju jer može generirati energiju na nizu temperatura, od niske temperature obrade hrane do visokih temperatura potrebnih za proizvodnju kemikalija. Otporni grijači ili dizalice topline koje pokreću fotonaponski paneli još su jedan način korištenja sunčeve energije u industrijskim okruženjima.

Kako fotonaponski sustav može poboljšati energetsku učinkovitost poduzeća?


“Energetska učinkovitost” jednostavno znači korištenje manje energije za obavljanje istog zadatka. Poduzeća se sve više okreću solarnoj energiji kao alatu za poboljšanje svoje energetske učinkovitosti radi smanjenja troškova energije, kao i drugih povezanih prednosti kao što su energetska otpornost i napredak prema ciljevima održivosti. Solarna energija povećava energetsku učinkovitost poduzeća:

  1. U kombinaciji s objektima za skladištenje energije iz baterija, solarna energija može biti dio plana elektrifikacije za smanjenje ovisnosti vaše tvrtke o fosilnim gorivima kao što su nafta i plin.
  2. Kada je povezan s računalno potpomognutim rješenjem za upravljanje energijom (EM) koje omogućuje prikupljanje, usporedbu i analizu podataka u stvarnom vremenu, sustav solarne energije može poboljšati energetsku učinkovitost pružanjem preciznih podataka o optimizaciji procesa.
  3. U kombinaciji s Storage programom, solarna energija plus jedinica za skladištenje u baterije omogućuje velikim potrošačima energije da prime plaćanje u zamjenu za raspoloživost da smanje svoju potražnju za energijom tijekom razdoblja povećanog opterećenja električne mreže.

Koje su prednosti fotonaponskih sustava?

Industrijska upotreba solarne energije ima mnoge prednosti. Najočitija je financijska korist, u obliku trenutnog smanjenja troškova energije koji proizlaze iz smanjene potrošnje energije iz nacionalne energetske mreže i povećanja vrijednosti vaše nekretnine ili objekta.

Također visoko na popisu prednosti je poštivanje okoliša u vrijeme kada potrošači i vlade sve više pozivaju industriju da smanji svoj ugljični otisak. Solarna energija pomaže u postizanju nulte emisije tijekom faze proizvodnje energije i na taj način omogućuje tvrtkama da slijede svoje strategije neto nulte emisije.

Energetska neovisnost postaje sve važnija tema za industriju u vrijeme kada su opskrbe energijom sve osjetljivije na geopolitičke događaje, a neočekivane nestašice energije ili skokovi cijena mogu iznenada utjecati na proizvodnju. Fotonaponski sustavi su pouzdani i jednostavni za održavanje. S obzirom na prosječni životni vijek od 25 godina, tvrtke mogu nadoknaditi svoja ulaganja tijekom životnog vijeka sustava. Konačno, izlaz se može promijeniti u bilo kojem trenutku ako vaše poslovanje raste ili ako se potražnja smanji, jednostavnom promjenom broja modula.