Posted On: 09.07.2022

Kako izračunati koliko je solarnom energije potrebno za vaš dom?

solar edge -solarni paneli-istra

Razmišljate o sustavu solarne energije za svoj dom?

Jedno od prvih pitanja koje si vjerojatno postavljate je: “Koliko solarnih panela trebam na svojem krovu?” 

Kako biste sa svojim instalaterom točno izračunali potrebe za solarnom energijom i izvukli maksimum iz svog budućeg sustava, morat ćete im dati točne informacije o vašoj potrošnji energije.

Evo nekoliko koraka koje treba uzeti u obzir prilikom izračunavanja vaših potreba za solarnom energijom:

Korak 1: Odredite svoje lokalne poticaje za solarne elektrane

Jedna od prvih stvari koje ćete željeti provjeriti su vrste poticaja koje su dostupne u vašoj regiji. Uz porezne olakšice i druge popuste, različite regije nude različite vrste struktura poticaja koje su ključni faktor u odlučivanju o veličini vašeg sustava.

Korak 2: Koliko energije trošite?

Drugi čimbenik pri odlučivanju o veličini vašeg PV sustava je vaša vlastita potrošnja energije. Koliko se energije troši u vašem domu tijekom tipičnog dana? Evo nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir:

  • Broj ljudi koji žive kod kuće
  • Uređaji za grijanje i hlađenje
  • Uređaji
  • Bojler
  • Rasvjeta
  • Električna vozila

Obavezno spremite nekoliko nedavnih računa za struju kako biste ih pokazali svom potencijalnom instalateru kako bi mogao odrediti vaš obrazac potrošnje, obično prikazan u kilovat satima (kWh). Ne zaboravite da potrošnja električne energije može biti veća u nekim mjesecima (tj. ako koristite dodatna svjetla i grijanje tijekom zime).

Sjajan način za razumijevanje i izračunavanje vaših potreba za solarnom energijom je dodavanje mjerača energije u vaš dom. To će vam omogućiti da pratite svoje navike u potrošnji energije čak i prije nego što instalirate fotonaponski sustav i na taj način odredite koliko velik vaš fotonaponski sustav treba biti da nadoknadi vašu potrošnju energije.

Korak 3: Projektiranje vašeg solarnog sustava

Nakon što vaš instalater izračuna vaše potrebe za solarnom energijom, razmotrit će sljedeće čimbenike:

  • Vaš zemljopisni položaj
  • Izlaganje sunčevoj svjetlosti
  • Veličina i smjer krova ako se sustav postavlja na vaš krov) ili veličina dvorišta za sustav montiran na tlu

Na primjer, ako živite na mjestu s nižom izloženošću sunčevoj svjetlosti, možda će biti potreban veći sustav za generiranje iste količine energije kao na mjestu s većim zračenjem.

Budući da proizvodnja ne odgovara točno potrošnji energije, budući da se solarna energija proizvodi tijekom dana, a energija se obično troši kada su obitelji ujutro i navečer kod kuće, možete se odlučiti za pohranjivanje svoje energije u bateriju.

Vrsta fotonaponskog sustava koji planirate instalirati još je jedan važan faktor pri izračunavanju količine solarne energije koja vam je potrebna