Posted On: 21.03.2023

Uobičajene zablude o fotonaponskom sustavu

Sve više i više ljudi želi ulagati u fotonaponske sustave za svoj dom ili poslovni prostor. Međutim, postoji niz zabluda koje ćemo u ovom članku otkriti.

Potražnja za krovnim fotonaponskim sustavima i stambenim baterijama nastavlja rasti. Međutim, važno je osvijestiti osobne ciljeve korištenja fotonapona i zatim saznati više o njima i načinu na koji funkcioniraju. Na taj način se mogu izbjeći razočaranja i solarna energija može se koristiti stvarno učinkovito.

Prva uobičajena zabluda je obećanje ljudima da kućanstvo može postati samodostatno s fotonaponskim sustavima i sustavima za pohranu. To nije istina, jer fotonaponski sustavi i rješenja za kućno skladištenje mogu pokriti samo određeni udio godišnje opskrbe električnom energijom za kućanstva.

Stupanj samodostatnosti koji se može postići je između 25% i 90%, ovisno o razini potrošnje energije i brojnim drugim čimbenicima. Primjerice, u zimskim mjesecima, količina solarne energije koja se može proizvesti je mala, pa se električna energija mora kupiti.

Druga česta zabluda odnosi se na uvjerenje da je fotonaponski sustav vrijedan samo kada se solarna energija skladišti. Fotonaponski sustav je financijski isplativ, čak i bez skladištenja putem baterije.

Vlasnici kuća bi stoga trebali provjeriti vlastitu potrošnju bez skladištenja. Oni mogu usporediti veće razine vlastite potrošnje kroz pohranjivanje baterija sa stvarnim troškovima električne energije.

Također, ideja da su krovovi okrenuti prema jugu uvijek bolji za fotonaponske sustave nego krovovi okrenuti prema istoku i zapadu nije istinita. Ovdje se ne radi samo o stvaranju što je više moguće solarne energije, već o proizvodnji električne energije kada je potrebna.

Godišnji prinos fotonaponskih sustava na krovu istok-zapad je oko 80% u usporedbi s krovom okrenutim prema jugu. Međutim, prinos solarnih sustava na krovovima istok-zapad može se rasporediti tijekom cijelog dana, jer sustavi još uvijek dobivaju značajnu količinu sunca ujutro i navečer.