Posted On: 04.04.2023

Inverteri za solarne panele

Kada su u pitanju solarni energetski sustavi, inverteri igraju ključnu ulogu u pretvaranju istosmjerne električne energije koju proizvode solarni paneli u izmjeničnu struju koja se može koristiti u domovima ili vraćati natrag u mrežu.

Postoje dvije osnovne vrste pretvarača koji se koriste u solarnim: centralni izmjenjivači i mikroinverteri.

Što su to inverteri ili izmjenjivači za solarnu elektranu?

Električna energija prenosi se putem vodiča – od solarnog panela do “mozga” solarnog sustava –centralnog izmjenjivača (eng. string inverter) koji pretvara električnu energiju iz istosmjerne struje (DC), koja dolazi iz fotonaponskog panela, u izmjeničnu struju (AC), kako bi se mogla koristiti u kućanstvu.

Tek nakon što električna energija prođe ovaj proces, u kojem glavnu ulogu ima izmjenjivač, ona se može koristiti za vaše potrebe (svijetlo, bijela tehnika..)

Centralni izmjenjivači su tradicionalniji tip pretvarača energije i dizajnirani su za rukovanje izlazom više solarnih panela spojenih u seriju ili “niz”.

Što su mikroinverteri?

Mikroinverteri obavljaju istu osnovnu funkciju kao i centralni izmjenjivači, osim što su instalirani ispod svakog solarnog panela na krovu kućanstva.

Mikroinverteri su novija vrsta inverterske tehnologije koja je stekla popularnost posljednjih godina. Umjesto rukovanja izlazom više solarnih panela, svaki mikroinverter je spojen na jedan solarni panel. To znači da se istosmjerna struja koju generira svaka ploča pretvara u izmjeničnu struju na samoj ploči, a ne na centraliziranom pretvaraču.

Koja je razlika?

Osnovna je razlika između mikroizmjenjivača i izmjenjivača u tome što instalacija solarnih panela s mikroizmjenjivačima obično ima isti broj mikroizmjenjivača kao i solarnih panela.

Sustav s centralnim izmjenjivačem može djelovati samo kao njegova ploča s najnižim performansama. Dakle, ako sjena ili otpalo lišće ometa rad jedne ploče, svaka druga ploča mora raditi smanjenim kapacitetom.

Mogućnost individualnog rada svake ploče pomoću mikroinvertera, međutim, omogućuje veću proizvodnju energije i učinkovitost – osobito kada je samo nekoliko panela u sjeni ili pod snijegom.

U konačnici, izbor između centralnog invertera i mikroinvertera ovisit će o specifičnim potrebama i ciljevima svakog pojedinog solarnog sustava. Vlasnici kuća i solarni instalateri trebali bi uzeti u obzir čimbenike kao što su veličina sustava, mogućnosti nadzora, učinkovitost i trošak pri odabiru pravog tipa pretvarača za svoju solarnu elektranu.