Posted On: 29.04.2024

Spajanje proizvodnje čiste obnovljive prirodne energije i vrhunskog istarskog vina

Može li fotonapon postati jedna od novih granica u proizvodnji vina?

Odgovor je još uvijek preuranjen, no pokušao ga je shvatiti vinar Pierre Escudié, koji je 2018. godine na svom imanju Tresserre, u području Pyrenees Orientales u Francuskoj, zasadio 4,5 hektara Grenache Blanca, Chardonnaya i Marselana pod pokrovom fotonapona.

Još tri hektara s istim trsovima posađena su slobodno, na suncu. Grožđe je potom sazrijevalo, brano i prerađivano identičnim postupcima.

Istra, kao svjetski prepoznata vinska regija, mogla bi biti iznimno dobar kandidat za pilot projekt takve vrste na našem području!

Kako izvještava Vitisphere, prve boce Grenache Blanca proizvedene s obje vrste uzgoja donesene su prošlog studenog na sajam Dionysud u Béziersu, na jugu Francuske.

Sudionici su zamoljeni da pogode koje vino dolazi iz vinove loze ispod solarnih panela, a koje ne, i iznenađujuće, gotovo svi posjetitelji nisu mogli otkriti nikakve bitne razlike.

Iako je 2021. bila kišnija od 2022., grožđe s vinove loze zaštićeno tijekom razdoblja jakog sunca izgubilo je manje kiselosti i imalo je niže razine šećera i fenola, što pokazuje kako se ova tehnika može razmotriti u budućnosti.