Posted On: 01.07.2022

Solarne osnove: kako funkcioniraju solarni paneli?

Solarna energija funkcionira tako što hvata sunčevu energiju i tiho je i učinkovito pretvara u električnu energiju za vaš dom ili poslovni prostor!

Naše sunce je prirodni nuklearni reaktor. Oslobađa malene pakete energije zvane fotoni, koji putuju 149,6 milijuna kilometara od Sunca do Zemlje za oko 8,5 minuta. Svaki sat, dovoljno fotona utječe na naš planet da proizvede dovoljno sunčeve energije da teoretski zadovolji globalne energetske potrebe za cijelu godinu.

Solarni panela ne proizvodi električnu energiju cijelo vrijeme, već  kada je tTo o moguće – tijekom dana i tijekom vrućih sunčanih razdoblja kada je potražnja za električnom energijom najveća.

Kako rade solarni paneli?

Kada fotoni udare u solarnu ćeliju, oni izbijaju elektrone iz njihovih atoma. Ako su vodiči spojeni na pozitivnu i negativnu stranu ćelije, ona tvori električni krug. Kada elektroni prolaze kroz takav krug, stvaraju električnu energiju. 

Više ćelija čini solarnu ploču, a višestruki paneli (moduli) mogu se spojiti zajedno kako bi se formiralo solarno polje. Što više panela možete postaviti, to više energije možete očekivati da ćete generirati.

Od čega se izrađuju solarni paneli?

Fotonaponski (PV) solarni paneli se sastoje od mnogih solarnih ćelija u raznim vrstama staklene ambalaže. Solarne ćelije su napravljene od silicija, poput poluvodiča. Sastoje se od pozitivnog i negativnog sloja, koji zajedno stvaraju električno polje, baš kao u bateriji. 

SunPower solarni paneli također su obloženi vodljivim ljepilima za zrakoplovstvo i zaštićenim kapsulama za zaštitu ovih stanica i minimaliziranje degradacije od izloženosti okolišu.

Kako funkcionira solarni sustav?

Evo primjera kako funkcionira solarni sustav na kući. Prvo, sunčeva svjetlost pogađa solarnu ploču na krovu. Ploče pretvaraju energiju u istosmjernu struju, koja teče u pretvarač. Inverter pretvara električnu energiju iz istosmjerne u izmjeničnu, koju zatim možete koristiti za napajanje vašeg doma. 

I to je to! Solarna energija je jednostavna i čista, a cijelo vrijeme postaje sve učinkovitija i pristupačnija. 

Instaliranjem solarnih panela donijeli ste jednostavnu odluku da uštedite novac i pomognete u očuvanju okoliša prelaskom na čistu, obnovljivu energiju!