Posted On: 09.07.2022

Prvo solarno električno vozilo dugog dometa Lightyear One radit će na tehnologiji SunPower Maxeon

Revolucionarni električni automobil na solarni pogon, Lightyear One, uskoro će vozačima pružiti slobodu bez presedana

SunPower je sklopio sporazum o pružanju Maxeon® solarne tehnologije Lightyearu, inovativnom nizozemskom startupu koji ponovno izumljuje automobil kakav poznajemo.

Njihov revolucionarni električni automobil na solarni pogon, Lightyear One, uskoro će vozačima pružiti slobodu bez presedana, zahvaljujući nevjerojatnom dometu od čak 725 km s jednim punjenjem. To je ništa manje od inženjerske i dizajnerske tour de force, sa SunPower® Maxeon ćelijama koje su besprijekorno izrađene u karoseriji automobila – prvi put za bilo koje putničko vozilo. 

Dugoročno partnerstvo

2013., kada su osnivači Lightyeara bili studenti na Tehnološkom sveučilištu u Eindhovenu u Nizozemskoj, napravili su eksperimentalni automobil pokretan solarnim ćelijama Maxeon za utrku u Svjetskom solarnom izazovu. Prevozeći tri putnika više od 3000 kilometara kroz Australiju impresivnom prosječnom brzinom od 75 km/h, njihov solarni automobil nadmašio je sve ostale i odnio kući glavnu nagradu. S još jednom pobjedom na prvom mjestu iz 2015., pobjedničko partnerstvo sa SunPowerom dobilo je svoj pečat.

Dvadeset godina ranije, osnivač SunPowera dr. Richard Swanson imao je nevjerojatno sličan trenutak inspiracije tijekom istog natjecanja. Elegantan solarni automobil opremljen SunPowerom nazvan Honda Dream dominirao je Svjetskim solarnim izazovom 1993., otvorivši Swansonu pogled na ogroman potencijal tehnologije njegove nove tvrtke.

Rana tehnologija SunPower omogućila je postizanje rekordnih performansi u automobilskoj utrci dugoj 3000 milja. Bio je to ključni trenutak za osnivača SunPowera, godinama prije nego što je proizveden prvi Maxeon solarni panel.

Solarni pioniri

Lightyear je jedan od sve većeg broja solarnih pionira s kojima SunPower ima čast surađivati. Solarna tehnologija pravo je rješenje za pionire koji znaju da drugi proizvođači solarnih uređaja jednostavno ne mogu pružiti SunPowerovu rekordnu učinkovitost i pouzdanost – kritične čimbenike koji rade na postavljanju vlastitih rekorda kopnom, morem i nebom.

U međuvremenu, nagrađivani solarni pionir Raphael Domjan postavlja nova ograničenja s Mission SolarStratos, revolucionarnim zrakoplovom dizajniranim za let na rubu svemira, pokretan isključivo sunčevom energijom. Domjan vjeruje visokoučinkovitoj tehnologiji SunPower Maxeon za proizvodnju ogromnih količina čiste energije na samo 22 kvadratna metra korisne površine. Sve dok odolijeva snažnim vjetrovima, brutalno niskim temperaturama i nefiltriranim ultraljubičastim zrakama.

Zajednička vizija

Neosporivo je da će globalno prihvaćanje čiste energije riješiti mnoge od najhitnijih izazova našeg vremena. A to se ne može dogoditi dovoljno brzo. Ta je stvarnost ono što nadahnjuje pionire poput Lightyeara i SolarStratosa da neumorno rade i preuzimaju velike rizike za jednu jedinu svrhu: pokazati svijetu kako može izgledati budućnost.