Posted On: 24.06.2024

Prilika za poduzeća: bespovratna sredstva za ekološke investicije

Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske otvorilo je poziv za prijavu na natječaj pod nazivom “Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo za 2024. godinu” (Kod poziva: NPOO.C1.1.1.R4-I1.02). Ovaj natječaj, koji je dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), ima za cilj potaknuti poduzeća na ulaganja u zelenu tranziciju i održivi razvoj.

Ključni datumi i informacije

  • Datum objave poziva: 6. lipnja 2024. godine, u 17:00 sati
  • Početak zaprimanja projektnih prijava: 15. srpnja 2024. godine, u 11:00 sati
  • Rok za podnošenje projektnih prijava: 31. siječnja 2025. godine, u 11:00 sati

Cilj poziva

Cilj ovog poziva je potpora poduzećima u prilagodbi ekološkim zahtjevima te poticanje ulaganja u zelenu tranziciju. Očekuje se da će ova mjera doprinijeti smanjenju štetnih emisija za najmanje 20% u usporedbi s ulaganjima koja nisu usmjerena na energetsku učinkovitost. Također, cilj je povećati korištenje obnovljivih izvora energije te potaknuti uporabu recikliranih materijala, koji bi trebali činiti najmanje 20% ukupnog volumena materijala u proizvodnji.

Predmet poziva

Poziv se fokusira na poticanje ulaganja malih, srednjih i srednje kapitaliziranih poduzeća (mid-caps) iz energetski intenzivnih industrija. Ova ulaganja trebala bi rezultirati energetski i resursno učinkovitijim gospodarstvom kroz promicanje kružnog gospodarstva. Poseban naglasak stavlja se na:

  • Ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama
  • Održivu uporabu prirodnih resursa
  • Prijelaz na kružno gospodarstvo
  • Sprečavanje i kontrolu onečišćenja

Financijska podrška

Za ovaj poziv ukupno je dostupno 145 milijuna eura bespovratnih sredstava. Minimalni iznos bespovratnih sredstava koji poduzeće može dobiti iznosi 70 tisuća eura, dok maksimalni iznos iznosi 4.645.200 eura.

Tko se može prijaviti i za što?

Prijaviti se mogu mala, srednja i velika poduzeća koja ispunjavaju uvjete natječaja. Prihvatljivi prijavitelji uključuju poduzetnike iz različitih sektora, s posebnim naglaskom na one iz energetski intenzivnih industrija.

Ovaj poziv pruža izvrsnu priliku za poduzeća koja žele ulagati u održive i ekološki prihvatljive tehnologije. Kroz ovaj natječaj, poduzeća mogu ostvariti značajnu financijsku podršku za projekte koji će smanjiti njihov utjecaj na okoliš, povećati energetsku učinkovitost i pridonijeti općoj održivosti gospodarstva.

Potiču se poduzeća da iskoriste ovu vrijednu priliku i prijave svoje projekte na vrijeme.

Za više informacija i prijavu na natječaj, kontaktirajte nas!